
- Prep Time: 5 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Serving: 4 personer
Stuvet hvidkål (med lilla spidskål) – her med frikadeller
Ingredients
- Hvidkål - 3/4 + evt ½ frisk
- Vand + salt - Til kogning af hvidkålen
- Mælk - 2 dl
- Jævner - mel+vand
Instructions
- Snit hvidkålen i fine stykker og kog i vandet med lidt salt.
- Når de er kogt møre sies vandet over i en skål, som bruges til sovsen - herved får du både mere smag samt udnytter flere af vitaminerne - speciel vitamin C er flygtig under opvarmning
- Tag 6 dl hvidkålsvand og 2 dl mælk og kom i gryden. Kog det op og jævn det herefter til en ønsket konsistens.
- Skru ned og rør nu din hvidkål i.
På tallerkenen kommes ½-½ på af din stuvet hvidkål og de friske hvidkål - eller nøjes med ren stuvet 🙂
Server til kyllingepølser, frikadeller, kyllingefrikadeller, falafler eller medister.
Allergens
Stuvet hvidkål
Nu er kalenderen drejet over på efterår, og det kan også mærkes i vejret..
Hvidkål og spidskål er lige nu i sæson, og er en kålart, som jeg personlig mener, skulle være mere implementeret i danskernes kost.
Nogle mener den er for “bitter” i smagen, personligt synes jeg den er dejlig saftig i forhold til mange andre kåltyper – grønkål, savoykål og endda broccoli.
Samtidig er hvidkål (og spidskål) fantastiske små sundhedsbomber, som bl.a.:
- Er kaloriefattige – 30 kcal/100 g
- Er rige på kostfibre (2,3 g/ 100 g) – se i forhold til total kalorieindhold – ud af 7 g kulhydrat
- Er rige på vitamin K – som er vigtig for bevarelse af vores knoglemasse (76 ug / 100 g)
- Er rige på vitamin C (45,8 mg / 100 g)
- Er rige på folat = folinsyre, som specielt er vigtige for kvinder, der ønsker at blive gravide (77 ug / 100 g)
- Er rige på Kalium (240 mg / 100 g)
- Er rige på Calcium (50,9 mg/100 g)
- Er rige på Phosphor (30,1 mg / 100 g)
Samtidig er hvidkål rig på bitterstoffer, som har vist sig at kunne beskytte mod kræft, samt reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes !
& vi stopper ikke her – det mætter utrolig meget og er meget kaloriefattig !
Når jeg laver stuvet hvidkål, spiser jeg altid ½ stuvet og kommer derpå ½ frisk hvidkål ovenpå og vender rundt. Det giver lidt tekstur og bid i massen, og samtidig noget “tygge-effekt”, som øger mæthedsfornemmelsen.
På dette billede har jeg brugt Lilla Spidskål som det “rå og crunchy” element, for at give et flot farvespil, nu de er i sæson 🙂
Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.
Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92
Add to Favourites