Sund marcipan – på dadler og mandler

ENDELIG er vi halvvejs gennem måneden og det fejres med marcipan !
Lige i december måned bliver jeg bare aldrig voksen.. Jeg er et lille barn indeni og er ikke til at drive væk fra fjernsynet, når der er julekalender i TV’et.

I dag har årets SVEDdIGSTE julekalender budt på denne lækre opskrift på marcipan – i en sundere udgave. Marcipanen er lavet med 60% mandler, og hele 80% af energien, kommer herfra.
Derudover indeholder den ingredienser som friske udstenet dadler, både til at søde med, og binde opskriften. Samt æggehvide, til at give proteiner og ligeledes gøre den mindre tør.

FØRST – er dadler værre end sukker? 

– NEJ !
Der er flere der har spurgt mig, om hvorfor jeg mener dadler er sundere end sukker, da de netop indeholder utrolig meget frugtsukker, som påvirker dit blodsukker. – MEN – dadler er rige på fibre, som ligeledes reducere stigningen af dit blodsukker, den er ikke raffineret og rig på utrolig mange vitaminer og mineraler, som kalium, calcium, magnesium og phosphor (primært til knogler og muskler). – Mange referere til dadlers GI (Glykæmisk Index), som på én hjemmeside viser, at den er over 100 – som er raffineret sukker. Jeg vil gerne understrege, at GI er en betegnelse for, hvordan noget påvirker blodsukkeret fra skalaen 0-100, og glukose er 100. Det er sandt af tørret dadler har en relativ høj GI, men friske dadler indeholder også væske, og dens GI er dermed lavere (42-60, alt efter hvilken variant du får !) NOTE: Inden jeg får et hav af kommentarer, så læs mine referencer nederst – Bl.a fra Havard University, som er et af de universiteter, som gør mest indenfor sundhedsundersøgelser.

Ikke alene har dadler et lavere GI, men de søder også meget, i forhold til almindelig sukker, og der skal derfor, en væsentlig mindre mængde til, for at opnå samme sødme i en opskrift. Samtidig kan dadlerne også erstatte en del mel/smør i opskrifter. Dadler indeholder ligeledes halvdelen af sukker – endnu en fordel !

Men vigtigst af alt, er dadler utrolig rige på mange vitaminer og mineraler, hvilket du heller ikke finder i alternativer som stevia og sukrin.

Denne marcipan

er utrolig populær, og da jeg lavede den hjemme ved mine forældre i slutningen af november, gik der ikke mere end 20 min, fra de trådte ind af døren, til disse kugler (billedet), var væk..
Samtidig bliver du mættet godt af den, da den både er rig på fibre, gode fedtsyrer  og lidt proteiner.
Her er det ligeledes vigtigt at se på GL (Glykæmisk Load), og ikke den enkelte fødevarer. Du får med andre ord et stabilt blodsukker her, da alle ingredienserne er med til at påvirke blodsukkeret i en favorabel retning.

Marcipankuglerne kan både laves som konfekt, spises som marcipankugler eller marcipanbrød, overtrukket med mørk, sukkerfri chokolade og whey crisps fra Bodylab.

Du kan ligeledes lave marcipanbrødene med den “mørke midte”, som kommer i lågen meget snart ! Du kan følge det hele lige her: Sund Nydelse – opskrifter fra hjertet

Det gode mellemmåltid: Jeg fokuserer meget på, at vi skal have lov til at nyde julens søde tid, og dette kan sagtens gøres i en sund livsstil, og uden vægtøgning. Jeg anbefaler derfor at disse “godter” nydes som et mellemmåltid, som typisk består af 150-200 kcal. Det svarer til to-tre marcipankugler eller et lille marcipanbrød (begge med chokolade og whey crisps.)

Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.

Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92 og #foodbabydk

Kilder – læs mere:

Harvard University (2015) – Glycemic Index and Glycemic Load for 100+ foods (27. august 2015)
http://www.health.harvard.edu/healthy-eating/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods

AltOmKost (UÅ) Glykæmisk Indeks
http://altomkost.dk/fakta/naeringsindhold-i-maden/energigivende-naeringsstoffer/kulhydrat/glykaemisk-indeks/

Atkinson, F.S., Foster-Powell, K. & Brand-Miller, J.C. (2008) Internationals Tables of Glycemic Index and Glycemic Load values: 2008. Diabetes Care, 31 (12), s. 2281-2283

Miller, C.J., Dunn, E.V. & Hashim, I.B. (2002) Glycemic Index of r varieties of dates. Saudi Medical Journal, 2002; 23 (5) s.536-538

Alkaabi, JM., Al-Dabbagh, B., Ahmad, S., Saadi, HF., Gariballa, S. & Ghaxali, M.A. (2011) Glycemic indices of five variaeties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutrition Journal, 2011, 10 (59) s. 1-9


 

Billeder indsendt til mig gennem instagram #foodbabydk og @mariajensen92, med denne opskrift:

tilsendt billeder 1

Med en dejlig kommentar: “He ups, den første portion forsvandt på 20 min, så her er anden portion”..

Add to Favourites