- Yield: 50 min
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Serving: 8 portioner
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 258 kcal (224 kcal)
- Carbohydrate Content: 10,8 g (9,4 g)
- Fat Content: 19,4 g (16,9 g)
- Fiber Content: 3,8 g (3,3 g)
- Protein Content: 8,4 g (7,3 g)
- Saturated Fat Content: 2,6 g (2,3 g)
- Serving Size: Pr portion ved 8 (Pr 100 g)
- Unsaturated Fat Content: 16,2 g (14,1 g)
Farmors Makronkage (Ernæringsforbedret) med lækker kokos-vanillecreme
**** Dette blogpost er sponsoreret af Suvida
Ingredients
- Rapsolie - 60 g
- Becel flydende - 65 g
- Suvida sød - 150 g - eller andet sødemiddel svarende til 150 g sukker
- Æggeblomme - 2 stk
- Æg - 1 stk
- Hytteost - 120 g
- Mandelmel - 50 g
- HUSK - loppefrøskaller - 3 spsk
- Bagepulver - 1 tsk
- Marengs
- Æggehvide - 2 stk
- Flor sød fra Suvida - 180 g - eller andet sødemiddel som svare til 180 g
- Tvebakker (gerne grove og nøglehulsmærket) - 8 stk - kan købes glutenfri hvis du ønsker en helt glutenfri kage
- Mandelessens - 1-1½ tsk
- Serveringsforslag - Kokos vanillecreme
- Kokoscreme - alternativ til piskefløde - 1 bøtte
- Evt. æggehvide - 1-2 stk
- Vanillepulver - Ikke vanillesukker
- Suvida sød eller andet sødemiddel - Efter smag
Instructions
Hele dejen laves utrolig nemt i en foodprocessor / blender
- Pisk olien + becel godt sammen med Suvida sød
- Tilsæt 1 æggeblomme + det hele æg et ad gangen under blend imellem.. Gem de to æggehvider til marengs
- Tilsæt nu de resterende ingredienser til bunden og blend det hele godt sammen til en ensartet masse.
- Kom nu dejen ned i 4 mindre smurte tærteforme eller en mellemstor form. Sørg for at bunden er ca 4-5 cm tyk, da den ikke hæver ret meget.
Lav nu marengsen:
- Kom tvebakkerne enten i en pose som du ruller med en kagerulle, så det bliver helt småt (ala rasp), eller giv dem et blend i en minihakker.
- Vend æggehviderne med florsød, tvebakker og mandelessens så du får en ensartet masse - og nej, hviderne skal ikke piskes stive inden..
- Kom nu marengsen ovenpå din kage og kom kagen ind i ovnen på 180 grader ved nederste rille, og dækket til med et lag bagepapir, så marengsen ikke bliver brun..
- Kagen er færdig indenfor 20-30 min, og marengsen sætter sig og bliver hård, når den er kold.
- Lad kagen køle helt af, inden du skære i den eller fjerner den fra formen. Opbevar den i en lufttæt pose.
Kokoscremen:
- Pisk kokoscremen i nogle minutter og tilsæt eventuelt også æggehvide. Smag til med vanillepulver og Suvida sød og kom i køleskabet i nogle timer / dagen efter, så den rigtig har sat sig.
Kokoscremen er købt i en helsebutik i Aarhus og ser sådan ud:
Makronkage – farmors opskrift ernræingsforbedret
Makronkage er en kage, som jeg har et helt specielt forhold til !
Som barn og igennem det meste af min opvækst bagte min farmor altid makronkage til mig, når hun vidste jeg kom på besøg.. Hun endte endda med i et par år at lave den i en tærteform på min fødselsdag, beklædt med en sløjfe og lod det være en del af min fødselsdagsgave..
Således har denne kage en helt speciel plads i mit hjerte, og jeg har altid haft det lidt svært med at lave og nyde den igen, siden hun i 2011 tabte en lang og sej kamp til kræft. Min farmor og jeg har altid stået hinanden nær, og jeg gik helt psykisk ned og kyssede asfalten meget længe, både under og efter hendes afsked. Jeg indrømmer blankt, at jeg endda stadig til tider kan få tårer i øjnene og slet ikke holde dem tilbage igen, når jeg tænker på hende..
En ting der gjorde mig utrolig glad, og som trøstede mig meget var dog, at min farfar gav mig alle hendes opskrifter (inkl. hendes opskrift på makronkage), som jeg brugte mange timer på at kigge igennem, og for en lille uges tid siden, gjorde jeg det igen.. Men nu besluttede jeg mig for, at jeg ville ære hendes minde, og bage hendes makronkage (og forsøge at ernæringsforbedre denne)..
Som allerede nævnt, betyder denne kage rigtig meget for mig, så jeg havde egentlig en tro om, at jeg ikke ville blive tilfreds med den ernæringsforbedret udgave.. Det var meget vigtigt for mig, at den smager 99% ligesom den ægte varer og derfor tog jeg også mit 4. forsøg, som jeg blev meget tilfreds med, med hjem til mine forældre, og lod dem smage den (uden at informere om, at den var ernæringsforbedret og dermed uden sukker eller smør).
Heldigvis, kunne de slet ikke smage forskel, og den eneste kommentar jeg fik med var, at min bund var mere svampet, end den oprigtige (nok fordi der ikke er noget mel i), og bestemt heller ikke noget som gør kagen ringere..
Denne kage er bestemt ikke kaloriefattig – den indeholder også en del fedt, da jeg er tro til den ægte opskrift, og har derfor fulgt den, men erstattet smøret med halv rapsolie og halv flydende becel, som stadig har en smørsmag.. Samtidig er sukkeret erstattet med Suvida sødemidler og melen erstattet med HUSK, æg og mandelmel. Tvebakkerne har jeg ligeledes erstattet med en fuldkorns- og nøglehulsmærket udgave og kommet lidt færre i, da du i den grad her kan hente mange kalorier hjem…
Vær dog opmærksom på, at selvom selve kagen er uden gluten, er der gluten i tvebakkerne..
Dog indeholder den pr 100 gram færre kcal end den oprigtige opskrift (hhv 224 vs. 427 kcal) og i denne udgave får du 14 E% fra protein, 72 E% fedt og 15 E% kulhydrat.. Således passer den også ind i en lettere Low Carb livsstil.
Den oprigtige udgave indeholder til sammenligning: 4 E% protein, 29 E% fedt og 67 E% kulhydrat..
Vigtigt at notere er, at fedtet fra den originale opskrift kommer fra mættet fedt fra smør og æggeblomme, mens den i min udgave indeholder hele 86% umættet fedt..
Jeg serverede denne lækre makronkage med en hjemmelavet kokos-vanille creme, som både er perfekt til denne og som erstatning for råcreme til abemad – og gjorde faktisk at jeg fik min kæreste til at spise sundere aftensnack, flere dage i træk ;)..
Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.
Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92 og #foodbabydk
Add to Favourites