Flødeboller – som du ikke kan smage er fri for sukker !

Flødeboller er og har altid været en dansk hyggeting. Som barn fik jeg dem alt for ofte i skolen, når en havde fødselsdag, og har egentlig ikke smagt dem siden.. For et par uger siden, havde jeg gæster, og min kæreste bad mig smage en af Spangsbergs, som skulle smage ligesom Hubba Bubba tyggegummi.. Derfra fik jeg idéen at lave min egen version, en sukkerfri version.. Men, det var lige lidt svære end jeg havde regnet med..

Flødeboller – vejen til den perfekte opskrift

Ikke nok med at der er 100 forskellige måder at lave flødeboller på, så valgte jeg nok de forkerte – en der ikke skulle en sirup i, en der skulle eddike i og en der skulle varmes en sukkerlage, men der var ingen temperatur på denne masse.. Så det medførte, at jeg har lavet 10 forsøg (se billedserie nedenfor af mine “smukke” flødeboller), før jeg gik på en af de facebook grupper jeg følger, for at høre, hvad jeg gjorde forkert ! Heldigvis var der stor kompetence at hente, og jeg fik en god opskrift, som jeg egentlig tog udgangspunkt fra, men erstattede glukosesirup med Fiber sirup (rene fibre og færre kalorier), og sukker med Suvida’s sukkererstatning (ingen kalorier).. Det gode ved de to her er, at fiber sirup kan erstatte glukosen, da dens funktion er den samme, og suvidas sukkererstatning smager meget som sukker og har en 1:1 forhold med sukker, hvorpå du får samme sødme og fylde, som sukkeret ville give i flødeboller.. Samtidig skulle jeg nu piske i 15-20 min i stedet for 5 min, og Tada! Der var den perfekte guf — som jo også kan bruges til is, hvis du til allersidst lige pisker lidt knust frysetørret hindbær/jordbær i.. 

Flødeboller – hjemmelavet marcipan og lidt om temperering af chokolade

Der findes allerede sukkerfri marcipan, som du kan købe i supermarkederne, men det er også utrolig nemt at lave sin egen og hjemmelavet udgave. Min udgave indeholder 28% færre kcal, end de sukkerfrie varianter du kan købe i butikkerne, er utrolig nem at lave og smager helt fantastisk. Opskriften finder du her: Hjemmelavet sukkerfri marcipan .

Når du har kommet guf-cremen på dine kransekager, og den har trukket en time, skal Chokoladen tempereres og kommes på dine flødeboller. For at få et tyndt lag og et sprødt crunch, har jeg kommet lidt kakaosmør i vandbadet, sammen med chokoladen. På den måde får du en mere flydende chokolade, som er meget lettere at komme på, jævnt fordelt over det hele og i et tyndt lag..
Hver gang jeg temperere chokolade, tager jeg 2/3 over et vandbad (her sammen med kakaosmør), og temperere det til 48-50 grader. Derefter fjerner jeg skålen fra vandbadet og kommer den sidste del i. Denne smeltes i det varme chokolade og får den ned på en arbejdende temperatur på ca. 31 grader, hvor den er perfekt og vil størkne hurtigt efter den er kommet på. Når du laver flødebollerne kan de overtrækkes på forskellige måder. Nogle pensler dem, hvilket jeg ikke synes giver et ret flot resultat. Derimod smelter jeg en forholdsvis stor portion, kommer i en mindre og bred dyb skål, hvor jeg derefter kan tage min flødebolle og hurtigt dyppe ned i chokoladen, dreje den rundt, og komme tilbage på bagepapiret, hvorefter den pyntes. Ellers kan du “hælde” det ud over flødebollerne og du kan også lukke eventuelle huller med en spsk og lade den dryppe ned over der, hvor der er et hul.

Giv dine flødeboller smag

Jeg har prøvet 3 forskellige smage, som jeg i den grad skal lave igen:

  • Hindbær / jordbær flødeboller: Når du har pisket i de 15-20 min, kommes knust frysetørret hindbær eller frysetørret jordbær i guf-massen – stadig under kraftig piskning i 1-2 min mere.
  • Matcha (grøn te) og pistacie flødeboller: 5-6 blade matcha pulver (nok 1-2 spsk) og pistacie aroma kommes i – også under kraftig piskning i 1-2 min mere.
  • Vanille smag: kornene fra 2 vanillestænger (1 tsk ren vanillepulver) kommes i sukkermassen, når den varmes i gryden.
  • Måske: bailey, chokolade, contreau eller en anden lækker smag du kunne tænke dig – evt. lakridspulver.

Billedserie af mine flødeboller – vejen til den perfekte flødebolle !

Flødeboller
8. forsøg – de kom i top og virkede egentlig gode. Smagen er perfekt og de kunne få chokolade på !
Flødeboller
Første forsøg på flødeboller. Med 2 brækket håndled ville jeg prøve at bruge min food processer til at piske. Dette var ikke en succes
Flødeboller
De fik chokolade på – men faldt sammen indeni og havde ikke nogle guf-konsistens
Flødeboller
Og så kom konsitensen og smagen til at sidde – efter jeg fik hjælp til temperering af sukkeret
Flødeboller - sukkerfri
Og de kunne komme på top – perfekte !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flødeboller - sukkerfri

Laver du mine opskrifter? Jeg vil elske at få lidt feedback på min Facebook side eller via min Instagram ved #foodbabydk og @mariajensen92 eller @foodbabydk (billeder).

 

Add to Favourites