Yacon sirup – evidensen bag

Som lovet på min Facebook-side , er jeg begyndt på, at tage nogle forskellige fødevarer under søgelyset.. yacon sirup

Det skyldes bl.a. at jeg ofte bliver stillet de samme spørgsmål, og samtidig møder jeg mange, som har svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned på det medierne fortæller.
Derfor har jeg valgt at lave en gennemgående undersøgelse på nogle bestemte fødevarer, og finde al den evidens jeg nu kan om det enkelte produkt.

På min tidligere hjemmeside havde jeg bl.a. gjort dette med “fødevarer der snyder kunden”, hvor mange produkter lover mere, end hvad de reelt er – eller kalder sig for navne, som får dig til at købe det, men måske kun indeholder 3% af det de kalder produktet (eksempelvis Skyr boller). Samtidig skrev jeg om Chiafrø og Tang.

I dag har jeg sat Yacon Sirup under søgelyset. Yacon sirup er umiddelbart ikke den sirup de fleste kender, men udvindes fra yaconrødderne og har samme sødme som honning og agavesirup. Forskellen ligger i, at Yacon sirup er rig på en særlig fibre kaldet Fructooligisaccarider (FOS), som har vist sig at være utrolig god for vores tyktarm.
Samtidig er yacon sirup lav på kalorier og GI (202 kcal pr 100 gram og GI på 1-5). Af samme grund, anbefaler nogle dette sødemiddel, til diabetikere.

Først vil jeg understrege, at der kun er lavet ganske få studier på yacon sirup, og kun meget få af disse, er lavet på mennesker. Til gengæld har mange studier undersøgt FOS og dens sundhedsfremmende egenskaber – og her får du lidt af det hele. (Kildeliste til studierne jeg referere til, står nederst).

Yacon Sirup, FOS og optagelsen

Yacon sirup kan indeholde helt op til 50% FOS, alt efter hvilken sort og årstid der er tale om.
Dens indholde af komplekse fibre gør, at FOS passere tyndtarmen og går direkte ned til tyktarmen, før den kan absorberes og omdannes. Her bliver FOS omdannet til små kortkædet fedtsyrer som bl.a. kan forebygge forstoppelse. FOS er anset for at have en præbiotisk effekt. Dette har du sikkert hørt før, i forbindelse med syrnet mælkeprodukter, som har vist sig at være gavnlig for vores tarmbakterier. Det samme er FOS. Der er endnu ikke fundet nogle øvre grænse, dvs. toxin effekt, ved at indtage store mængder FOS, dog er der tale om en meget kompleks kulhydrat/fibre, som kan give problemer med maven, hvis den indtages i store mængder. I studiet Genta et al. fandt man, at 0,14 g FOS pr kg kropsvægt pr dag, gav sundhedsmæssige gevinster. Nogle af studierne fandt bl.a. vægttab, reduceret fastende blodsukker og reduceret taljemål som outcomes efter studiet, mens et par andre fejlede at finde en signifikant reduktion i fastende blodsukker.

FOS og Tarmsystemet

FOS har i en del studier vist sig, at reducere transittiden – dvs. den tid, at maden er i vores tarm.
Af samme grund øger den også din fæces-udskillelse (hvor ofte du er på toilettet og laver en to’er. I know, men det skulle jo nævnes 😉 ). En reduceret transittid, har vist sig at være særlig vigtig, når vi snakker om at have et sundt tarmsystem, og dette kan reducere risikoen for tarmkræft og irritabel tarm. Dette finder du ligeledes, hvis du indtager en fiberrig kost i hverdagen, da kostfibre har en særlig positiv effekt på vores tarmsystem og tarmbakterier.

Et par af studierne fandt ligeledes at indtagelse af FOS reducerede mængden af LDL-kolesterol (det LEDE kolesterol), men om dette er som følge af en vægtreduktion eller indtagelsen af FOS er værd at overveje.

FOS og calcium/magnesium og phosphor absorption

Studier på mus har vist, at FOS øger optagelsen af calcium, magnesium og phosphor fra tarmene.
Dette er meget interessant for særlig kvinder, som i post-menupausal (overgangsalderen) har et særligt stort behov for disse vitaminer og mineraler, for at reducere risikoen for knogleskørhed. Studiet viste ligeledes at påvirke lipid-metabolismen (fedtforbrændingen).
Desværre er disse studier kun lavet på dyreforsøg, og der skal flere interventioner til – gerne på mennesker – for at vurdere, om denne effekt er signifikant eller ej. Dog mener jeg personligt, at det er meget interessant og værd at overveje, når man skal bruge et sødemiddel, nu hvor yacon sirup også har et lavt GI-niveau og dermed ikke påvirker ens blodsukker, på samme måde som Honning og Agave sirup.

Kropsvægt og taljemål

Der er ikke lavet ret mange studier på mennesker, med indtagelsen af FOS eller yaconsirup. Men de studier der er fundet har vist en positiv effekt på kropsvægten og taljemålet. Man fandt ligeledes i et af de få studier på mennesker, at indtagelse af Yacon sirup stimulerede mæthedscentret. Dette kan bl.a. skyldes det faktum, at fibre mætter mere og i længere tid. Dog skal flere studier også til, for at vurdere dennes faktuelle effekt.

Opsamling:

Generelt er der ikke lavet ret mange studier på Yacon sirup, og kun ganske få er på mennesker.
Det interessante er, at studierne peger på, at yacon sirup kan stimulere dit mæthedscenter i kroppen, reducere kropsvægten, taljemålet og LDL-kolesterol. Samtidig er den lav på energi og GI-niveau og kan måske fremme optagelsen af vigtige mineraler og vitaminer fra vores tarmsystem.

Et lavt GI-niveau påvirker blodsukkeret mindre, og det høje fiberindhold vil gøre, at du føler dig mere mæt i længere tid. Et stabilt blodsukker er en af de vigtigste elementer for at fjerne mavefedtet, og der kan derfor muligvis være tale om et reduceret taljemål som følge.
Samtidig er det anderkendt, at FOS har en præbiotisk effekt på vores tarmbakterier og stimulere transittiden.

Det er interessant at se, hvad flere studier viser om Yacon sirup, hvor interventionerne også vurdere kostplaner og absorberingen af vitaminer/mineraler. Yacon sirup vil uden tvivl blive mit nye “honning-alternativ” med et mindre energiindhold og GI-niveau samt den præbiotiske virkning taget i betragtning.
Smagen er ligeledes dejlig sød – ligesom honning.

Sådan kan du bruge Yacon Sirup

Yacon Sirup kan erstatte alle de steder, hvor du ellers ville bruge honning, fx:

  • Ovenpå Havregrød
  • På Pandekagervafler med yacon sirup
  • Vafler (se billede nedenfor)
  • Som marinade til salater eller kød
  • Ovenpå laks med mandler

 


Kildeliste:

Genta et al. (2009) Yacon Sirup: benefical effects on obesity and insulin resistance in humans. Clinical Nutrition apr;28 (2) P:182-187

Geyer, M., Manrique. I, Degan, L. & Beglinger C. (2008) Effect of Yacon on Colonic Transit Time in Healthy Volunteers. Digestion (Karger forlager) 78 P: 30-33

Grethel et al. (2012) Yacon – derived fructooligosaccharides improves the immune paraments in the mouse. Nutrition Research – Elsevier Inc. 32 (2012) P: 884.892

Hansani-Ranjbar, S., Jouyandeh, Z. & Abdollahi (2013) A systematic review of anti-obesity medicinal plants – an update. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 12:28

http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Gymnasiale-projekter/Sundhedsfremmende-Bioaktiv-Kost/Teori/Praebiotika

Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.

Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92 og #foodbabydk