- Yield: 35-40 min
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Serving: 20-25 stk
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 25 kcal
- Carbohydrate Content: 4,1 g
- Fat Content: 1,8 g
- Fiber Content: 5,5 g
- Protein Content: 0,6 g
- Serving Size: Pr stk (ved 25 stk)
Karamel (uden tilsat sukker og ernæringsforbedret)
**** Dette blogpost er sponsoreret af Suvida
Ingredients
- Mælk (gerne sødmælk) - 2,5 dl
- Sødemiddel (læs nedenfor) - 125 g
- Fiber sirup clear - 60 g
- Kokosolie - 2 spsk
- Lidt salt
- Smagsvariationer
- Peanut butter - 2 tsk
- Lakridspulver
- Kakaopulver
- Lidt smeltet mørk chokolade
Instructions
- Varm mælk, sødemiddel og fibersirup op i en gryde. Det skal småkoge i ca. 25-30 min under hyppig omrøring, så den ikke brænder på.
- Når den er ved at være lidt tyk, og karamellen hænger lidt ved skeen, når du rør rundt, tilsættes salt og kokosolie (samt den smag du ønsker).
- Rør det rundt igen. Nu skal karamellem blive rigtig fed i konsistensen. Du kan tjekke den, ved at tage en tsk over på et stykke bagepapir, og hvis den klistrer og hænger ved, som en karamel nu skal når den er varm. Er din masse færdig.
- Kom det hele over i et lille fad, beklædt med bagepapir og lad den køle helt af.
- Når den er kold, kan den tages op, og klippes i 20-25 karameller.
- Kom evt. hver karamel i små slik-papirer lavet af gennemsigtig madfolie eller andet, så de ikke klistrer sammen eller på andet du har lavet.
Opbevares de på køl bliver de hårde, mens de ved stuetemperatur har en dejlig flødekaramel-konsistens. Ved at tilsætte peanut butter synes jeg ligeledes det giver samme smag, som hvis du havde en rigtig god, fed flødekaramel 🙂
Allergens
Karamel – uden tilsat sukker
Sukkerfri karamel ? Kan det virkelig smage godt? Her er svaret: JA!
De her er simpelthen så lækre og kan laves med mange forskellige smagsvarianter !
Jeg lavede dem med peanut butter og fandt egentlig ud af, at de var overraskende lette at lave !
Jeg har forsøgt på at lave en ernæringsforbedret udgave af karamel 5 gange nu, før dette forsøg lykkedes. Mine største problemer var i starten, at den ikke smagte nok af rigtig karamel, og ikke havde den ønsket konsistens (her brugte jeg dadler og sukrin som sødemiddel). Mit næste problem var, at de blev krystaliseret, da sødemidlet ikke kunne opløses i “siruppen”, som består af vand, sødemiddel og fiber sirup clear. Når den blev kold, blev det en ret ubehagelig oplevelse af komme igennem, og jeg kasserede også de forsøg. Her brugte jeg ren Sukrin som sødemiddel sammen med fiber sirup.
Sødemiddel – hvordan vurdere du det her?
Jeg bruger altid Suvida søde- og bageerstatning når jeg skal have opløst sødemidlet, dvs. når det indgår i bagværk og specielt når det skal blive til en sirup som denne, og ikke blot bruges i kager eller boller. Det skyldes at deres sødemiddel er lavet på Erythritol (du kender det som sukrin) og INULIN. Inulin er en fiber, som også er anderkendt for at have en præbiotisk virkning i dine tarme (ligesom A-38 og Yacon sirup ). Ikke alene reducere de transittiden (dvs hvor længe du har maden i dine tarme), men de øger ligeledes aktiviteten af visse tarmbakterier. Inulin gør ligeledes, at dette sødemiddel kan opløses på samme måde som vand, og dermed ikke krystallisere. Hvis du har prøvet at lave nogle af mine opskrifter, eks. Flødeboller eller Guf til is (Uden tilsat sukker) , og konsistensen har været mærkelig, så har du højst sandsynlig svaret lige her..
Så ikke nok med at dette sødemiddel har nogle sundhedsegenskaber at hente, det gør ligeledes, at du kan lave opskrifter som disse sukkerfri og så er det relativ billigere sødemiddel, end mange andre på markedet (50 kr for 500 g i Føtex sidst jeg købte det, mod 49 kr for 250 g sukrin, sidst jeg købte det).
Fordelen ved dette er ligeledes, at du erstatter sukkeret med 1:1 forhold med sødemidlet. Dvs skal der i den originale opskrift 300 g sukker i, kan du erstatte den med 300 g sødemiddel af denne, da 1 g suvida sød- og bageerstatning svarer til 1 g sukker. På den måde får du også samme massefylde..
Vælger du nu at bruge et andet, fx Sukrin+ som søder dobbelt så meget som alm sukker, skal du fx i denne opskrift kun bruge 62 g.
Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.
Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92 og #foodbabydk
Add to Favourites
Pingback: Flødebolle muffins - denne gang uden tilsat sukker