Lækre madpakker til dig og/eller dit barn

For folkeskolebørn er sommerferien allerede et overstået kapitel. Mange begynder som småt på skolebænken igen fra om 14 dage og frem til 1. september. Så kommer det svære spørgsmål: “Hvad skal du have med i madpakken?”. I folkeskolen var jeg en af dem, der fra 7-9 klasse aldrig havde andet, end et stykke frugt med. Jeg brød mig ikke om, at min madpakke havde lagt i 15+ grader i flere timer inden den skulle nydes. Endelig synes jeg at rugbrødsmadder var noget af det mest kedelige. Hvem har ikke prøvet den klassiske med at få en rugbrød med hamburgerryg og agurk med? No words needed to explain !
Så min søster og jeg spiste altid når vi kom hjem. Ellers havde vi fået lidt penge med fra mine forældre, da kantinen i de sidste år gik hen og blev ret sund og lækker.

Min folkeskole – aftale med plejehjemmet om mad

I de yngre klasser lavede min skole en aftale med plejehjemmet, der havde til huse lige en halv km fra vores skole. Her var der en gruppe kvinder i køkkenet, som elskede at lave mad, så de lavede to menu-forslag til os, som vi kunne betale os for at indgå i. Denne indebar varmt mad tirsdag og torsdag, som var hjemmelavet og utrolig lækker. Det var lige fra risengrød, til frikadeller med kartoffelsalat, pizzasnegle, pølsehorn og frikadellespandauer.

Men hvad gør man, når man nu ikke er så heldig? Jo, det bedste vil jo være, at skolerne begynder at implementere køleskabe i klasselokalerne. Det er altså ikke særlig hygiejnisk at børnenes mad ikke kan holdes kold.
Endelig handler det om at gøre madpakken attraktiv. Da jeg gik på VIA og studerede min professionsbachelor i ernæring og sundhed, havde de også en nøglehulsmærket kantine. Men på SU er det bestemt ikke attraktivt for økonomien at spise der dagligt. Det var alt for dyrt !

Inspiration til madpakker

Jeg har selv lige haft et års tid, hvor jeg troede jeg var færdig med at studere, og nu skulle i gang med at arbejde. Derfor har jeg ikke tænkt over madpakker. Men alligevel må jeg erkende at jeg stærkt satser på at skulle ind at studere igen i september, da jeg ikke kan få de jobs jeg ønsker, med den uddannelse jeg har i bagagen nu.

For at blive optaget på mit nye “drømmestudie” skulle jeg igennem en meget intens fysik-turbo kursus fra 0-b niveau på 3 uger. Her skulle jeg til at tænke på madpakker igen !

Så hvad kan man gøre? Hvordan kan ens madpakke være lækker og attraktiv?

Jo, først og fremmest er det vigtigt, at den er kold. Er der noget der kan ødelægge smagen (fx agurk på hamburgerryg), så lig agurken ved siden af og kom den i, lige når den skal spises. Endelig sørg for at have noget lidt lækkert med også. Jeg snakker ikke om slik, men noget der måske kan holde dit hoved klar, når du har siddet i mange timer og hjernen ikke rigtig kan mere.

Endelig husk, at dit barn bevæger sig mere end du gør. Det er altså ikke farligt at han/hun engang i mellem får lidt godt med i madpakken. Det kunne eksempelvis være en hjemmelavet daddelkugle, en mælkesnitte eller en yoghurt

Eksempler på mellemmåltider til madpakken:

Klik på billederne, og du vil komme direkte til opkskriften:

Proteinrig chokoladebolle (uden tilsat sukker)
– Fif – jeg plejer at komme 2/3 chokolade og 1/3 rosiner i

protein chokoladeboller

Ernæringsforbedret mælkesnitte
Du kan næsten ikke smage forskel !

Mælkesnitte

Chokolade – energi kugler
Små daddelkugler med chokolade er perfekte til om eftermiddagen
og giver ikke et hurtigt stigende blodsukker.

Restitutionskugler (7)

Ristet kikærter / soyabønner
Du kan selv lave kikærterne eller købe dem (er bla set i Lidl),
og ellers kan du købe ristet soyabønner.

Kikærter ristet

Endelig kan du købe:

I lidl kan du købe noget der hedder fruit minies. De minder meget om vingummi, men består af 98% frugt.
Du kan også lave nogle gulerødder, agurker eller tage et stykke frugt. Et knækbrød med Suvida 84% sukkerfri pålægschokolade kan også anbefales og giver dig sølle 100 kcal.

Eksempler på frokost-madpakken

Først får du lidt inspiration fra hjemmesiden, derefter kommer der lidt generel inspiration:

Hurtig “Laksemousse”
Enten som sandwich med proteinsandwich brød, eller med små “tapas ristet brød”, som du kan hapse.

Laksemousse tapas

En god salat med hjemmelavet sundere dressing der også mætter

salatdressing

Grønkålsvafler – med kylling, røget laks eller andet lækker fyld!

Grønkåls vafler (4)

Grøntsagsbrød lavet til grøntsagspanini / min favorit

Grøntsagsbrød

Grøntsagspizza 

Grøntsagspizza

Endelig kan jeg klart anbefale Quesedillas !
Opskrift på denne samt en utrolig lækker mango/tomat salsa, kommer snart ind på siden 🙂

quesedilla

Generelle råd til dig og dit barn

I forbindelse med madskoler, stiftede jeg bekendskab med “En hjælpende hånd”. På Alt om kost kan du læse mere om den. Men Hånden består af 5 fingre – deraf 5 elementer. De 5 elementer anbefaler alt om kost, indgår i en sund madpakke.

 1. Tommelfingeren er fuldkorn, og ja – du kan lave en kedelig rugbrødsmad. Men pølsehorn med fuldkornsdej tæller altså også her.
 2. Pegefingeren er grønt – det kan være en salat, eller noget gnavegrønt. Jeg har levet højt på tomater som du lige nu kan lave “fyld selv op” med i butikkerne.
 3. Langemand er Pålæg. Jeg kan bedre lide at kalde den protein, og kan være alt fra æg til røget laks.
 4. Ringefingeren er fisk: Det anbefales at man får lidt fisk med i madpakken. Det behøver jo heller ikke at være en lugtende makrel i tomat, men kunne være en lækker laksefrikadelle?
 5. Lillefingeren er frugt – et æble, en banan og ja.. Har du et aktivt barn eller en lang dag i skolen, vil jeg sige at figenstænger / dadelkugler er helt perfekte i denne kategori !

Så hvordan kan du lave en madpakke med alt dette ? Jooe, du kunne fx have:

 • Grøntsagspanini med kylling, tomat, avocado og salat. Dertil som mellemmåltid have et fuldkorns knækbrød med banan til?
 • Lave grønkålsvafler (grønt og fuldkorn) med røget laks og avocado – dertil gulerodsstave
 • Lave fuldkornsdej til pølsehorn med kyllingepølser og nyde 1-2 med lidt frisk salat til.
 • Lave quesedilla (fuldkorn, protein, salat (fisk?) – og servere med en mango/tomat salsa – der kom frugten.
 • Spise yoghurt med havregrynsprodukt (mange musli er også med havregryn), revne æbler og som mellemmåltid nyde gnavegrønt.
 • Spise en youghurt med en hjemmelavet fersken proteinpandekage (protein, frugt, fuldkorn), og dertil noget gnavegrønt. Dette levede jeg højt på, da jeg gik på turbo-forløbet.

Du kan følge denne hjemmeside gennem de sociale medier.

Kunne du lide hvad du så ? Bliv opdateret med de nyeste opskrifter gennem Facebook: Sund nydelse – opskrifter fra hjertet eller via Instagram: mariajensen92