HPV-Vaccine

Denne debat er heftig i de sociale medier lige for tiden. Jeg tror faktisk at den overgår debatten om laktose, gluten og sukker.

Eftersom jeg i en uge har siddet og arbejdet med statistik i forbindelse med en eksamen på studiet, kan jeg lige tage en med jer her (den lette version om probability)..

HVORFOR?

(1) Fordi jeg for et par dage siden faldt over en hjemmeside, som havde til formål at være oplysende om denne vaccine. Jeg fandt deres forsøg mildest talt forkasteligt og krummede tæer hele vejen igennem det jeg læste.

(2) Fordi jeg i otte år fulgte min farmors kamp mod kræft som startede i underlivet. Den kamp ændrede mit liv for altid, og jeg ønsker ikke at se nogle gå igennem det samme, hverken personer eller for pårørende. For det er en kamp hvor man står hjælpeløs på siden og ikke kan gøre andet end at krydse fingre og være der for ens nærmeste. Min holdning til en vaccine mod kræft vil til hver en tid være “Ja-tak”, efter jeg så min farmors kamp. Men dette indlæg har til formål at være objektiv og informativ, set ud fra de facts jeg kan finde, så min holdning ligges til side .

Hovedårsagen for dette oplæg er, at medicinalbranchen i Danmark har lavet et rigtig dårligt stykke arbejde i at gøre valget let – Skal du vaccineres mod HPV eller ej?
Da bivirkningerne først kom frem, var medierne hurtigt ude at dække nyheden, mens medicinalbranchen ikke trådte i karakter.

OPLYSNING MANGLER!

Så nu vil jeg igennem facts, statistik og probability (sandsynligheder) måske gøre dit valg lettere.

"Skal du vaccineres eller ej?"

Inden vi går igennem den voldsomme mængde af tal, skal det siges, at jeg udelukkende ser på populationen i Danmark og en lille sammenligning med Norge og Sverige.

Så find eftermiddagskaffen frem og følg med:

Først: Hvad er HPV?

HPV smittes via seksuel samleje, kondom kan ikke beskytte mod denne virus, da huden omkring også kan være inficeret. Der vil gå ca. 15-20 år, fra man er inficeret, til man potentielt har udviklet livmoderhalskræft.
Mænd er raske bærer af denne virus. HPV-vaccinen har bl.a. vist sig at forebygge kræft ved endetarmsåbningen hos mænd. HPV-vaccinen er blevet godkendt til at beskytte mod analkræft og peniskræft hos mænd, men tilbydes endnu ikke gratis, på samme måde som den gør hos kvinder (tal om ligestilling igen?). HPV-infektionen hos mænd kan nemlig i nogle tilfælde være årsag til peniskræft, kræft i endetarmen (analkræft) og kræft i mund, svælg og mandlerne. HPV-vaccinen har dog ikke vist significant at kunne reducere risikoen for kræft i mund/svælg og incidensen af endetarmskræft er så lav, at den ikke tilbydes til alle, men er et valg man selv kan tage.
Endvidere har vaccinen vist også at reducere sandsynligheden for at man får kønsvorter.

Hvordan ser sandsynligheden ud for at få en (mulig) bivirkning?

Prævalensen af bivirkninger som følge af HPV vaccinen, fra 2009 – 2016 er følgende: (2,320 indmældinger / 1,724,916 vaccineret)*100 = 0.13%. Ud af de indmeldte bivirkninger har lægemiddelstyrelsen set (1023 alvorlige indmeldinger /2320 indmældinger)*100=44% af disse som alvorlige bivirkninger, som de vil tage til efterretning (eller 0.06% af dem der bliver vaccineret (populationen).

Tendensen er, at i Danmark er kun 17% af 14-årige piger vaccineret mod HPV-virus, mens der i Sverige er 73% og i Norge 84%. Det er altså en forskel på 67 og 56 procentpoint.

Hvad er prævalensen så for HPV-kræft?

Prævalens betyder: Risikoen for at få kræft som følge af HPV.
Jo, hvert år får 15.000 kvinder konstateret celleforandringer (Der er i 2017 registreret 2.764.250 kvinder i alderen 15+ i Danmark). Det vil sige at der hvert år er 0.54% af kvinder der får konstateret celleforandring. Ud af hele befolkningen får 0.22% af populationen forstader som fører til operation (ud af dem med celleforandring er dette svimlende 40%). Incidens (antal nye tilfælde) årligt er 375, som får konstateret kræft grundet en HPV-smitte.
Den gode nyhed er, at risikoen for at en kvinde i Danmark dør som følge af livmoderhalskræft i dag ligger på 0.0036 procent, mens den for dem der først er ramt af celleforandring er 2.5%, og af dem der er opereret er 1.67% (set pr. år). Risikoen for at blive ramt af livmoderhalskræft i løbet af sit liv som kvinde, er 1%, eller 1 ud af 100.

Skal vi lige summe op?

Antal vaccineret siden 2009 1,724,916
Antal indmeldte ”bivirkninger” 2,320
Antal som ses alvorlige (kigges nøje efter) 1,023 af ovenstående 2,320
Sandsynligheden for at få en bivirkning (ifølge den statistik der er til rådighed her) 0.13%
Sandsynligheden for at få celleforandring 0.54%
Bivirkninger som undersøges 0.06% af alle der er blevet vaccineret
Sandsynligheden for operation grundet celleforandring 0.22% (næsten halvdelen af dem der får celleforandring)
Sandsynligheden for at få livmoderhalskræft 1 / 100
Antal vaccineret 14-årlige i Dk 17%
Antal vaccineret 14-årige i Norge 84%
Antal vaccineret 14-årige i Sverige 73%

HPV-vaccine

Endelig: Det er ikke lykkedes mig at finde nogle steder, hvor der er en forklaring på, hvad man oplever som bivirkning af vaccinen. Der udbydes tre forskellige HPV-vacciner. Det er en anderkendt bivirkning at man kan opleve hovedpine på dagen / i dagene efter. Men det skal aftage igen kort tid efter. Der er endnu ikke evidens for at bivirkningerne kommer fra vaccinen (ihvertfald ikke offentliggjort).
Kræft er den næst-hyppigste årsag til for tidlig død, kun overgået af årsager relateret til hjerte-kar systemet.

Er du stadig i tvivl, så har Michael Schødt lavet en helt igennem fantastisk video, der sætter stof til eftertanke
https://www.facebook.com/michael.schoet/videos/vl.367293150314083/10154531925788051/?type=1&theater

Bibliography:

https://laegemiddelstyrelsen.dk/…/bivirkninger-ved-hpv-vacc…

https://www.cancer.dk/HPV-vaccine/noegletal-om-hpv-vaccinen/

http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/DK/frame.asp

http://www.ssi.dk/…/…/Sporgsmaal%20og%20svar%20om%20HPV.aspx

http://www.ssi.dk/…/Fakta%20om%20hpv%20vaccination%20maj%20…

https://www.cancer.dk/hpv-vaccine/hpv-infektion-hos-maend/