Salatdressing med skyr og creme frais

Må man spise salatdressing ovenpå sin salat? Kan det indgå i en “sund” kost og kan det nydes samtidig med at du ønsker at tabe dig?
– Det korte svar på dette indledende spørgsmål er: “JA!”, og her får du min forklaring:

Både når vi har gæster, samt her i huset er der mange der ikke spiser salat til aftensmad. Når jeg laver en god og stor skål salat til gæster, ender det oftest med, at jeg selv kommer til at skulle “udrydde” den ;).
Forleden tog jeg en snak med min kæreste. Jeg snakkede med ham om at få mere grønt ind i vores aftensmad, og hvorfor så mange mennesker ikke spiser salat til hovedmåltiden – andet end hvis den hedder: Ruccola, tomat, rødløg og agurk – eller tomat/mozarella – Han hjalp mig til at tænke i metaperspektiv – Svaret var enkelt og tydeligt:

“Salat er bare så kedeligt ! Det smager jo ikke godt!”

Egentlig er jeg ikke enig med ham. Jeg elsker utrolig meget forskelligt salat, men jeg kan godt følge ham !
Det bliver ofte her i hverdagene til en stor blanding af “Hvad der nu er i køleskabet” og mange bryder sig bestemt ikke om hverken kål eller for mange gulerødder i salaten.

Ord bliver til handling

Så de sidste mange uger har mit projekt været, at lave salater som skulle smage godt – i alle mulig afskygninger.
Når vi griller er det ofte Vandmelon salat med feta og persille samt den traditionelle “tomat, bøfmozarella og rødløg”.
Når vi laver italiensk bliver det til en rødkål, æble, valnødder, tomat salat med en vinagriette.

Men hvad så til hverdag? – Jo jeg gik igang med at lege med dressinger – og der skulle gerne være lidt mæthed i dem.
Denne dressing lavede jeg i mandags og har været på menuen lige siden.
Der bliver ikke blot taget én portion – men TO – og der er nu plads til at “snige” hvidkål, gulerødder og glaskål i – uden der vrænges på snuden !

Dressingen er lavet på ca 2:1 forhold mellem skyr og creme frais. Creme frais giver en mere cremet og fast struktur samt konsistens, hvor skyr tenderer til at blive meget vandet. Alternativt kan du bruge kvark 1%, som gør præcis det same som creme frais – nemlig suger noget væske og har en fed konsistens.

Sødemiddel vs. sukker – hvordan bruger du dit sødemiddel?

Jeg er generelt stor fortaler for, at man bruger en opskrift som en “guideline” eller inspiration, og derfra selv justere, så opskriften passer til dine – og din families – smagsløg.
Jeg bruger Suvida som sødemiddel af mange årsager, bl.a. fordi deres produkter søder med 1:1 i forhold til sukker – dvs. 1 gram sødemiddel svarer til 1 gram almindelig sukker. Når du får en opskrift med 20 g sukker, kan du derfor nemt erstatte det med sødemiddel og derpå få en sukkerfri opskrift. Samtidig kan du bruge denne til at lave en sukkerholdig dressing, såfremt du ikke er fan af sødemidler – da mængden er den samme.

Endelig mener jeg ikke, at man skal gå ud at købe en masse nye produkter for en opskrift, hvis du allerede sidder med noget der ligner – derhjemme. Her gælder det eksempelvis med sødemidler. Suvida søder i samme forhold til sukker, så hvis du eksempelvis sidder derhjemme med Sukrin, der søder 1½ gang, mere end alm sukker – Jamen så justere du opskriften så det passer til dit sødemiddel. Selvfølgelig skal du ikke erstatte hvidvinseddike med rødvinseddike, men måske med æblecidereddike? Det samme er gældende for meltyper. Skal du i en opskrift bruge havreflager (glutenfri), og sidder hjemme med havregryn (såfremt du ikke er glutenintolerant), jamen så brug almindelig havregryn i opskriften 🙂

Denne opskrift fungerer også perfekt som dippelse til grøntsagsstave.. Prøv fx gulerødder, agurk, pebersnack og glaskål !

Så salatdressing ? Kan det indgå i en sund kost?

Så endelig – Må du spise salatdressing ? Ja ! Om det så er en købeudgave er salatdressing meget bedre, end alternativet: Ingen salat.
Skal du have lidt dressing på, så dette gør, at du tager salat (med salatdressing) to gange i stedet for en – og dermed spiser mindre af kødet og stivelsen – jamen så er salatdressing vejen at gå og kan dermed nemt indgå i en sund og balanceret kost – også hvis du har vægttab for øje.

 

Add to Favourites