
Laks med hyldeblomst sauce
Denne laks med hyldeblomst sauce ligner ægte gourmet, men er utrolig hurtig og nem at lave.
Smagen af den fede laks kombineret med sødmen fra hyldeblomsten er helt fantastisk.
Serveret med årstidens grøntsager sætter det hele op i en højere enhed.
Læs mere om ingredienserne og denne ret, efter opskriften:
Ingredients
- Laks
- Laksestykker - 4 stk
- Grillkrydder fra Nordisk Tang, evt lidt ingefærpulver
- Hyldeblomst sauce
- Hyldeblomstsaft - 2 dl
- Hyldeblomst eddike - 2 spsk
- For smørsauce: - 60 g usaltet smør
- For æggesauce: - 4-5 æggeblommer
- Tilbehør
- Danske asparges - 1 bakke
- Champignons - 1 bakke
- Forårsløg - 2 stk
- Olie, eller smør - til stegning
- Tangsalt, 1 fed hvidløg - Evt. lidt hvid peber
Instructions
- Start med at sætte hyldeblomstsaften samt hyldeblomsteddiken over kog, og lad det indkoge (bliver næsten til karamel når det er klar).
- Mens det koger ind, steger du grøntsagerne på en pande med ovenstående krydderier. Der må stadig gerne være bid i dem. Hold dem varme med et stykke hviskestykke eller på lav temperatur i ovnen.
- Du kan samtidig også lave laksen: Krydr laksen med krydderierne, og steg den i olie på en pande, med skindsiden nedad. Steg først ved middelvarme, således at skindet får en sprødme, og skru efterfølgende ned på lavere varme, så skindet bliver færdig-tilberedt. Du kan med fordel sætte et låg over panden, hvilket bevirker at den hurtigere varmes igennem. Når laksen er færdig, er det vigtigt, at du ligger den med skindsiden opad- på din tallerken. Ellers kommer den i kontakt med vand og vil blive blød.
- Når saften er ved at være kogt ind, skal du nu vælge hvorvidt du vil have den ene sauce eller den anden (eller begge). Såfremt du ønsker begge, halveres mængden af smør og æggeblomme, og du deler nu hyldeblomsten i to dele - smørsaucen stadig over varme, mens æggesaucen kommes i en kølig skål.
Smørsauce: Smelt smør ned i hyldeblomstsaften under omrøring.
Æggesauce: Vend æggeblommerne i den lettere nedkølet saft, under kraftig omrøring. Lad den trække lidt inden serveringen
Servering: Kom grøntsagerne på midten af tallerkenen, lig laksen ovenpå og lav en streg med hyldeblomstsaucen. Server..
Allergens
Laks med hyldeblomst sauce
Hyldeblomst kender du sikkert mest som en saft, og måske mindre som et bær – det er der måske en god grund til.
Hyldeblomst er blevet utrolig populær indenfor de sidste par år. Dog er det ikke i forbindelse med sundhed, at hyldeblomst strutter som en “superfood”, da dens næringsværdi af vitaminer og mineraler ikke er ret høj. Dog har den et godt indhold af vitamin C og er dejlig frisk i smagen. Oftest er det hyldeblomstsaft vi køber ligeledes proppet med sukker, hvorpå mængden af selve bærret er reduceret en del i forhold til mængden af sukker og vand.
Laks er en fuldstændig fantastisk spise.
Ikke nok med, at den har en høj sundhedsværdi, bl.a. med dens indhold af vitamin D, omega 3 samt selen. Den har også noget fantastisk kød, såfremt den tilberedes rigtigt..
I denne opskrift får du laksen stegt på panden, så det møre kød, som falder fra hinanden, står i kontrast til det sprøde og omega 3-holdige skind.
Opskriften er en del af mine opskrifter som opskriftudvikler til Nordisk Tang, og kan derfor også diskuteres, hvorvidt den lever op til bloggens koncept, da saucen både er rig på sukker og mættet fedt.
Endvidere smager den helt fantastisk og en sund livsstil handler netop også om, at give sig selv lov engang imellem. Derforuden er mængden af saucen pr person utrolig lille..
Inspirationen kommer fra min tid på Kattegat Centret, hvor en kok vi havde et arrangement med, lavede en sovs netop med hyldeblomst, hvilket jeg synes har en helt utrolig dejlig smagskontrast til laks og asparges..
Saucen er i denne opskrift i to udgaver, hvorefter det er op til dig, hvorvidt du ønsker at lave den ene, den anden eller begge. Æggeblomme-saucen skal helst serveres lidt tempereret, da smagen af æg, derved er neutraliseret.. Mens smør-saucen skal ligges på tallerkenen med det samme, for at den ikke stivner ala karamel.
Serveret med årstidens grøntsager (champignon og asparges) er denne ret fuldstændig fantastisk, ligner gourmet-mad, men tager kun 40 min at lave.
Produkterne fra Nordisk Tang, kan du købe gennem nedenstående link:
http://nordisktang.dk/shop/
Pingback: Nytårs Iceshot - Hurtig is med alkohol - Foodbaby